История

 

I. История
Петанк е спорт с много стари история и традиция. Това е национална френска игра, създадена през 1789 г., получила популярност и разпространение на всички континенти, включително и в България. Първият клуб по петанк у нас е учреден към спортен клуб „Академик” през 1996 г. Българската федерация по петанк е създадена през 2000 г. с председател Стефан Стамов  През 2001 г. федерацията ни става член на Световната федерация и получава лицензия от Държавната Агенция за Младежта и Спорта към Министерския Съвет (сега Министерство на Младежта и Спорта). 

II. Дейност
Освен в София се създават  клубове във Варна, Бургас, Пловдие, Белене, Козлодуй, Разград, Шабла, Севлиево и др. Първото републиканско първенство се провежда през 2001 г. В БФП членуват 15 клуба, които излъчват свои представители за участие в световни и европейски първенства.

III. Правила
    Състезаванията  се провеждат в дисциплините триплет ( трима срещу трима с по две топки за всеки играч), дуплет ( двама срещу двама с по три топки за всеки) и тед а тед – индивидуално, с по три топки всеки. Металните топки са с диаметър от 6,5 до 8 см и тежест от 650 до 800 гр. и малко дървено топче (кошонет). В началото на играта се начертава кръг с диаметър от 40 – 50 см. Състезателят застава със събрани крака в кръга и хвърля топчето кошонета на разстояние 6 – 10 м. После хвърля първата си метална топка, като се стреми да я приближи максимално до топчето. Следва хвърляне на метална топка от противника, който също се стреми да доближи своята топка до топчето чрез прецизно мятане или изтласкване на противниковата топка. Целта е състезателите да доближат най-голям брой топки до топчето, което  им носи точки. Играта продължава до отбелязването на 13 точки от единия отбор. Петанк идва от израза „пие танке”, което на провансалски означава „събрани крака”. Разновидност на петанк в зимен вариант е кърлинга.

 IV.Характерни особености
    Петанк може да се играе на всякакъв терен ( за предпочитане е отъпкана пръст с посипка от дребни камъчета) Предпочитаният размер на игрището е 5/15 м. Играе се от всички възрасти, от деца до пенсионери, практикува се и от инвалиди. Това е спорт, който  е получил номинация за включване в програмата на Летните Олимпийски Игри. Петанк е спорт, който позволява да се поддържа добра физическа форма, без прекалени усилия и дава възможност за общуване с приятни хора в непринудена обстановка. 
    
V. Места за игра и състезания.
    В София се играе най-често из алеите на Парка на Военна Академия и в Спортен комплекс „Спортна София”  Изградени са игрища в кв. Люлин, кв. Надежда, кв. Изток, в двора на Първа английска гимназия и др. В Пловдив има изградени игрища в Гребаната база.


Добавено 05/08/2014/